- Kravské mléko je produktem mléčné žlázy krávy.
- Mléko a mléčné výrobky patří k základním potravinám člověka. Mléko obsahuje: bílkoviny, lehce stravitelné tuky a mléčný cukr, který příznivě podporuje činnost některých střevních mikroorganismů.
- Mléko je hlavním zdrojem vápníku. Dále obsahuje: draslík, fosfor, hořčík, sodík a mnoho dalších stopových prvků.
- Mléko obsahuje i řadů vitamínů, například: vitamín B, D,C…
- Mléko je lehce stravitelné. Ještě lépe stravitelné jsou kysané mléčné nápoje (např. podmáslí) a kysané produkty s mléčnými kulturami (např. jogurt).
- Mléko můžeme pasterizovat a tím zničíme eventuální choroboplodné zárodky, současně s nimi, ale zničíme i bakterie mléčného kysání, tím mléko kysá hůře. Při převaření mléka se na povrchu vytvoří škraloup, což jsou vysrážené mléčné bílkoviny a trochu tuku.
- K tomu, aby kráva dávala mléko, musí mít telátko (kráva je savec jako člověk).
- Tučnost od 3,6% do 4,2 %. Tučnost je závislá na ročním období. V zimních měsících je tučnost vyšší (aby mléko pro telátko bylo výživnější) a v letních měsících zase naopak nižší (tele nepotřebuje tolik energie na výrobu tělesného tepla).
- Obsah mléčné bílkoviny se pohybuje kolem 4%, v závislosti na krmivu.
- Průměrná užitkovost našich krav je 8600litrů /laktace(305 dní).
- Mléko dodáváme do Bohušovické mlékárny.